top of page

Eerstelijnzone Herkenrode lanceert Gele Doos




Vanaf 23 juni 2023 is de Gele Doos gratis beschikbaar voor alle thuiswonende, kwetsbare 70-plussers in Eerstelijnszone Herkenrode. Jouw huisarts schrijft deze voor, en je kan deze nadien GRATIS afhalen bij de apotheek mits voorradig.



De gele doos, een eenvoudig maar essentieel element in medische noodsituaties. Maar wat is het precies en waarom speelt het een zo belangrijke rol? In deze blogpost duiken we dieper in op de betekenis, het doel en de inhoud van de gele doos, en ontdekken we waarom het niet alleen een opvallende kleur is, maar een cruciale schakel in het waarborgen van snelle en effectieve medische hulp.

De gele doos is geen gewone opbergplaats, maar eerder een speciaal ontworpen container voor het bewaren van cruciale medische gegevens, zoals een medicatieschema. Geplaatst in de koelkast, fungeert het als een gemakkelijk te vinden locatie voor hulpdiensten. Om ervoor te zorgen dat zij snel toegang hebben tot deze belangrijke informatie, zijn er ook bijbehorende stickers die aan de binnenkant van de voor- of achterdeur kunnen worden geplakt. Op die manier weten hulpverleners direct dat er in de koelkast een gele doos te vinden is.



Hoewel de uitnodigingsbrief standaard wordt verstuurd naar 65-plussers in gemeenten die deelnemen aan het project, wordt er gaandeweg gekeken of ook andere doelgroepen kunnen profiteren van de gele doos. Het doel is om deze waardevolle bron van medische informatie toegankelijk te maken voor een breder publiek. Wat zit er nu eigenlijk in die opvallende gele doos? Standaard bevat het een medisch fiche, een fiche voor vermiste personen en twee stickers. De fiche voor vermiste personen is met name van belang voor mensen met verminderd oriëntatiegevoel, zoals degenen die lijden aan dementie of andere aandoeningen. 65-plussers voegen zelf nog hun meest recente medicatieschema toe, een kopie van hun identiteitskaart en andere belangrijke informatie. Indien nodig kunnen zorgprofessionals assisteren bij het invullen van de fiches en het actueel houden van de gegevens.

In een noodsituatie telt elke seconde, en de gele doos fungeert als een onmisbare schakel in het verstrekken van cruciale medische informatie aan hulpverleners. Of het nu gaat om het bewaren van medicatieschema's of het helpen bij het terugvinden van vermiste personen, de gele doos biedt een gestructureerde en toegankelijke oplossing. Laten we samen het belang erkennen van dit schijnbaar eenvoudige, maar levensreddende initiatief.


Om ervoor te zorgen dat je Gele Doos up-to-date blijft, is het aanbevolen om deze om de zes maanden te controleren. Het is vooral belangrijk om de inhoud bij te werken na een ziekenhuisopname omdat er wijzigingen kunnen zijn in de medische toestand en/of het medicatieschema. Door de doos regelmatig bij te werken zorg je ervoor dat de informatie nauwkeurig en relevant blijft voor hulpverleners in geval van nood.


Ook wie geen brief kreeg en toch minstens 65 is, kan een doos afhalen, of laten afhalen door iemand anders (familie, mantelzorger).


Kan je niemand vragen om de doos voor jou op te halen? Bel dan naar het lokaal dienstencentrum in je buurt.


bottom of page